FinancieelBeursNieuws.nl is de website waar u al het financiele nieuws en beursnieuws kunt vinden.

Naast AEX koersinformatie leest u hier het laatste financiele nieuws van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Verschillende beursanalisten en beleggingsadviseurs brengen u dagelijks hun opinie en geven de laatste beurstips.

Bekijk ook hier onze privacy voorwaarden.

Griekenland verder onder druk, IMF weigert betaling

Zondag kwam het Duitse weekblad Der Spiegel met het bericht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet langer geduld zou hebben met Griekenland en dat het geen financiële hulp meer zou willen bieden.

Geen verdere support

Volgens Der Spiegel zijn de leiders in de Europese Unie en Brussel geïnformeerd over het besluit van het IMF. Als dat het geval is dan is het mogelijkheid dat Griekenland al in september niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. De meeste landen binnen de Europese Unie zouden ook niet verder bereid zijn geld in Griekenland te willen stoppen als het IMF geen verdere hulp meer biedt.

Trojka

Het nieuws wat zondag bekend werd gemaakt komt vlak voor een nieuwe inspectie van de Griekse financiën door de ‘trojka’ die bestaat uit de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De trojka zou toestemming behoren te geven voor het uitbetalen van een nieuwe tranche van de afgesproken steun. De bedoeling zou zijn het eerst komende deel in september te verstrekken aan het noodlijdende zuid Europese land. Waarschijnlijk zal dit echter te laat zijn voor de Grieken, omdat het achterloopt met de afgesproken hervormingen. De Griekse regering wil daarom eerst een overbruggingskrediet om zodoende aan de betalingen de kunnen voldoen.

Niet op tijd

De pas aangetreden nieuwe Griekse kabinet heeft de afgelopen periode verschillende keren benadrukt dat de afgesproken hervormingen en bezuinigingen niet op tijd doorgevoerd kunnen worden. Ze hebben aan Brussel gevraagd om meer tijd te krijgen om de afgesproken punten door te voeren. Een van de redenen is dat de bezuinigingen die het land voor de kiezen krijgt een nog grotere krimp van de economie veroorzaakt dan eerder werd aangenomen.

De druppel

De eis die het Griekse kabinet stelt valt niet in goede aarde bij de meeste euro-landen. Wanneer er extra tijd zou worden gegeven dan zou het kunnen betekenen dat het land nog meer steun nodig heeft. Der Spiegel stelt dat deze steun geraamd zou zijn tussen de 10 en 50 miljard euro. De aanjager van de Europese economie, Duitsland, heeft al laten weten dat het genomen traject van bezuinigingen even zo goed deel uitmaakt van de gemaakte afspraken als de inhoud ervan.

Voorzichtige voorbereiding Griekse exit

In Brussel en de EU-lidstaten lijkt het erop dat men voorzichtig voorbereid wordt op een vertrek van Griekenland uit de euro. Het zou volgens experts als ‘beheersbaar’ worden gezien, doelend op het risico op een verdere besmetting van andere zwakke landen die toch controleerbaar is. Hiervoor is het tijdelijke steunfonds Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) ondertussen omgezet in een permanent steunfonds en zou hiervoor van primair belang zijn om andere noodlijdende landen financiele steun te bieden. Verwacht wordt dat het fonds al in september in werking treedt.

Deel

Gerelateerde artikelen

Zoeken

AEXgraadmeter Tweets

FBN Poll - uw opinie

Oud minister van Financiën en huidig ABN Amro voorzitter Gerrit Zalm pleit voor het direct aflossen van de hypotheek door alle huizenbezitters, niet alleen starters. Wat vindt u?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...