FinancieelBeursNieuws.nl is de website waar u al het financiele nieuws en beursnieuws kunt vinden.

Naast AEX koersinformatie leest u hier het laatste financiele nieuws van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Verschillende beursanalisten en beleggingsadviseurs brengen u dagelijks hun opinie en geven de laatste beurstips.

Bekijk ook hier onze privacy voorwaarden.

Waarom de Nederlandse huizenmarkt vast zit.

Er zijn een aantal dingen die de prijs van een huis bepalen. Een van de vergeten zaken in deze materie is de aflossing capaciteit. Waarom is eenzelfde huis duurder in Nederland als in België? Omdat men in Nederland met 1000€ in de hand meer kan afbetalen dan in België.

Vooreerst heb je de aflossingsvrije hypotheken die er voor zorgen dat met die 1000€ in je hand, je een pak meer kan lenen dan met annuïteiten hypotheken in België. Daar is aflossingsvrij trouwens verboden. Leg daar nog wat subsidie bij en je zal merken dat je met die 1000€ in de hand veel meer kan afbetalen in Nederland dan in België. Maar wat is daarvan het gevolg?

De huiseigenaren weten dat ook en daardoor zijn de verkoopprijzen voor eenzelfde huis in Nederland een pak duurder als in België. Dat is reeds éen gegeven. Het volgende is dat men in Nederland tot 130% hypotheek kon krijgen voor zijn huis. In België daarentegen moest je eerst zorgen dat je als koper op zijn minst 20% in handen had + notariskosten ( in het Vlaamse gewest 10%).
Als Belgische koper moet je dus al snel 30% in handen hebben om vastgoed te kopen. Vader en moeder helpen doorgaans wel mee met dat opstartkapitaal. Waarom zit de vastgoedmarkt nu vast in Nederland. Door de aflossingsvrije hypotheken hebben velen hun huis als spaarpot gebruikt en de overwaarde opgesoupeerd. Daar waar in België het eigen huis als een derde pensioenpijler wordt beschouwd voor later, naast het legale pensioen en extra pensioensparen, gebruiken Nederlanders het eigen huis om NU een nieuwe keuken, een nieuwe auto etc.. te financieren. De particuliere schuldgraad per inwoner is in Nederland mee van de hoogste van Europa! Dit systeem loopt uiteraard fantastisch zolang huizenprijzen stijgen.

Ten tweede, behalve afbetalingscapaciteit is er ook nog zoiets als vraag en aanbod. Een oerwet uit de economie. Wegens gebrek aan krediet moeten ” verkopers uit nood” nu hun prijs zover laten zakken dat kopers met eigen middelen en mogelijk een beetje hypotheek de financiering rond krijgen. Als je dan naar de huidige notarieel vastgestelde verkoopprijzen gaat kijken van de pas verkochte huizen, en deze prijzen vergelijkt met de hypotheken die op de onverkochte gelijkaardige huizen nog rusten, dan zal je vaststellen dat menig huizenbezitter met een serieuze kater zit. Met een huiswaarde die volgens statistieken (?) 20% gedaald is, maar met een hypotheek van bv 120% zitten deze eigenaars met een financieringsgat van 40%. Deze eigenaars KUNNEN hun huis dus nu niet verkopen, want de restschuld is te hoog. Door hoge aflossingsvrij hypotheken samen met subsidies toe te staan heeft het Nederlandse politiek en toezichthouder deze situatie zelf gestimuleerd en in de hand gewerkt. Gratis geld of gratis krediet bestaat dus niet.

Ten derde, lenen kost geld, maar lenen kan je nu wel vergeten! Wat is dan wel een gepaste verkoopprijs voor een huis? Indien je je huis zou beschouwen als een investering. Bv je wil in plaats van aandelen een appartement kopen om te verhuren. Dan is het appartement het aandeel, en je huishuur het dividend. Ik wil op zijn minst een bruto dividend ( huishuur) van 5% op mijn investering. Indien je dus een appartement kan verhuren voor 700€ mag de verkoopprijs van dat appartement nu niet meer dan 170.000€ zijn. Door steeds stijgende huizenprijzen was de relatie tussen huuropbrengst en investering vele jaren zoek. Iedere eigenaar kan voor zichzelf uitrekenen wat zijn huis met deze regel nu waard is. Gemakkelijke oplossingen zijn er niet. Pijnlijke wel. Geen enkele politicus durft u dit te vertellen. Net zoals aandelenbeleggers de waardevermindering hebben moeten slikken op hun aandelen, zullen huiseigenaren dit ook op hun huizen moeten doen. Deze schuld kwijtschelden zoals sommige rode politici voorstellen, is hetzelfde als de keukens en auto´s van de overwaardehypotheek gratis wegschenken. Politiek gezien gaat men hete hangijzers als de afschaffing van de hypotheekrente aftrek het liefst uit de weg.

Maar neem van mij aan: de moment de politiek zich bemoeit ( subsidies, woningbouwverenigingen etc..) met economische natuurwetten zoals vraag en aanbod of rendement op investering, dan gaat het verkeerd. ALTIJD.

Door Walter Matthijssen, www.Forexathome.com

Deel

Zoeken

AEXgraadmeter Tweets

FBN Poll - uw opinie

Oud minister van Financiën en huidig ABN Amro voorzitter Gerrit Zalm pleit voor het direct aflossen van de hypotheek door alle huizenbezitters, niet alleen starters. Wat vindt u?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...