FinancieelBeursNieuws.nl is de website waar u al het financiele nieuws en beursnieuws kunt vinden.

Naast AEX koersinformatie leest u hier het laatste financiele nieuws van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Verschillende beursanalisten en beleggingsadviseurs brengen u dagelijks hun opinie en geven de laatste beurstips.

Bekijk ook hier onze privacy voorwaarden.

Spanje onder de loep, stresstest of relaxtest?

Vandaag om 18:00 uur wordt de Spaanse stresstest verwacht. Eerdere Europese stresstesten bleken geen hout te snijden. Banken die voorheen goed door de test kwamen, gingen kort daarna alsnog failliet. Voor de Spaanse stresstest wordt daarom onafhankelijk en diepgaand onderzoek gedaan naar de balansen van alle Spaanse banken. Deze stresstest kan, indien grondig uitgevoerd, het vertrouwen winnen voor de Spaanse banken. Nu is volledig onduidelijk welke Spaanse banken onvoldoende solvabel en liquide zijn en welke banken wel te vertrouwen zijn. Banken kunnen daardoor moeilijk aan geld komen en moeten bij de overheid aankloppen, de overheid moet bij Europa aankloppen en fors bezuinigen om aan de voorwaarden te voldoen, met als resultaat een sterk krimpende economie. De markt hoopt dat deze angel verwijderd kan worden door betrouwbare cijfers waardoor het kaf van het koren gescheiden kan worden. Deze stresstest zou negatief kunnen uitvallen indien deze niet grondig en/of zeer negatief zou uitpakken voor Spaanse banken. In dat laatste geval zal Spanje officieel hulp moeten aanvragen bij Europa.
Gisteren kondigde Spanje meer dan 42 bezuiniging en hervormingsmaatregelen aan om de overheidsfinancien weer op orde te krijgen en om ook de economie te stimuleren. Met name de hervormingen moeten ervoor zorgen dat het investeringsklimaat en ondernemersklimaat verbetert.
In afwachting op dit Spaanse nieuws, zullen de beurzen in de VS lager openen. Verder speelt mee dat vandaag de laatste beursdag van het derde kwartaal was. Beleggers willen graag hun winsten verzilveren. Zojuist werd bekend dat het consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan gestegen is en uitkomt op 78.3. Dit is minder dan verwacht, er werd gerekend op een stijging naar 79.5 van 74,3. De inflatie verwachting voor de komende twaalf maanden komt uit op 3.3%. Tevens is zojuist de Inkoopmanagersindex van Chicago bekend gemaakt. Dit cijfer viel lager uit dan verwacht op 49.7, dit duidt op een daling van de economische groei tov. een maand ervoor. De S&P daalde tot 1436 punten om daarna weer iets te herstellen.

Deel

Zoeken

AEXgraadmeter Tweets

FBN Poll - uw opinie

Oud minister van Financiƫn en huidig ABN Amro voorzitter Gerrit Zalm pleit voor het direct aflossen van de hypotheek door alle huizenbezitters, niet alleen starters. Wat vindt u?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...