FinancieelBeursNieuws.nl is de website waar u al het financiele nieuws en beursnieuws kunt vinden.

Naast AEX koersinformatie leest u hier het laatste financiele nieuws van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Verschillende beursanalisten en beleggingsadviseurs brengen u dagelijks hun opinie en geven de laatste beurstips.

Bekijk ook hier onze privacy voorwaarden.

Is de bodem in goud nabij?

Een oude beurswijsheid luidt: “Sell in may and go away, but remember to be back in september”. Deze gevleugelde woorden worden doorgaans gebruikt om het koersverloop op de aandelenmarkt te duiden, maar geldt het ook voor de koers van goud?

De laatste top heeft goud in september 2011 gezet op ruim 1900 dollar per ounce. Sindsdien heeft het gele metaal in een lange zijwaartse trend gezeten. De laatste maanden is er echter weer veel actie geweest, naar beneden toe dit keer. Goud kwam in een stevige correctie terecht en daalde tot 1320 dollar per ounce om vervolgens weer enigszins te herstellen tot net onder de 1500 dollar. Inmiddels lijkt de koers weer wat te zakken ($ 1433 op moment van schrijven). De vraag die alle goldbulls en andere geïnteresseerden bezig houdt is nu, of er een dubbele bodem of zelfs een diepere bodem gezet gaat worden, of dat we het laagste koersniveau gezien hebben en er nu alleen nog maar hogere goudprijzen in het verschiet liggen.

Technische analyse

Technisch bezien is er schade gedaan aan de opgaande trend en worden er door technisch analisten koersdoelen genoemd van $1200 tot $1150. Toch hoeft dit niet te gebeuren. De komende maand zal cruciaal zijn om te bepalen of goud verder zal dalen of dat dit een “Bear trap” is. Een doorbraak van technische steunniveau’s die bears aanlokt om shortposities in te nemen, waarna er een snel herstel volgt die de bears verslagen achterlaat.

Fundamentele analyse

Fundamenteel gezien is er wat te zeggen voor een herstel van de goudprijs en een voortzetting van de opgaande trend. De grote centrale banken in de wereld zijn nog steeds verwikkeld in grote programma’s om de geldhoeveelheid te verruimen. Hierdoor dreigt inflatie en dat is positief voor de goudprijs. Beleggers kopen namelijk goud om zich tegen geldontwaarding te beschermen. Ook de crisissfeer bij overheden en banken is nog niet verdwenen. Het vuurtje sluimert wat op de achtergrond om zo nu en dan weer even op te laaien zoals laatst met de perikelen rond Cyprus. De grote onbalans (schulden) in het globale financiële systeem is er nog steeds en dus ook de dreiging van een ineenstorting daarvan.

Seizoensinvloeden

Er zijn dus argumenten voor en argumenten tegen een hogere goudprijs op korte termijn. Feit is wel dat de zomerperiode meestal wat slap is voor goud en al helemaal voor goudmijnaandelen. De beste periode ligt toch meestal zo tussen begin september en eind mei in.

Hoe te profiteren?

Het wordt hoe dan ook een spannende tijd de komende maanden en richting het einde van het jaar zou er wel weer eens wat vuurwerk uit de edelmetaalhoek kunnen komen. Beleggers en traders moeten dan ook goed op blijven letten, want er zouden wel eens erg mooie koopkansen aan kunnen komen. Aandelen van (junior) goudmijnen en zilvermijnen staan al op een historisch laag niveau en zouden best nog wat lager kunnen gaan in de zomer. Bij een herstel van de koersen kan dit honderden procenten winst opleveren.

Met behulp van CFD‘s kan er met een hefboom gehandeld worden in goud, waardoor een stijging van de goudprijs met enkele tientallen procenten al gauw honderden procenten winst op kan leveren.

Bij hoge potentiële rendementen horen uiteraard ook hoge risico’s en dit is dan ook niet iets voor onervaren beleggers. Er kan ook op een veiliger manier geprofiteerd worden van een stijgende goudprijs door in fysiek goud te beleggen. Een gouden munt of baar goud is lekker tastbaar en nog aantrekkelijk om naar te kijken ook!

Deel

Zoeken

AEXgraadmeter Tweets

FBN Poll - uw opinie

Oud minister van Financiën en huidig ABN Amro voorzitter Gerrit Zalm pleit voor het direct aflossen van de hypotheek door alle huizenbezitters, niet alleen starters. Wat vindt u?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...