FinancieelBeursNieuws.nl is de website waar u al het financiele nieuws en beursnieuws kunt vinden.

Naast AEX koersinformatie leest u hier het laatste financiele nieuws van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Verschillende beursanalisten en beleggingsadviseurs brengen u dagelijks hun opinie en geven de laatste beurstips.

Bekijk ook hier onze privacy voorwaarden.

RBS stopt met turbo’s

De Royal Bank of Scotland (RBS) gaat stoppen met het aanbieden van turbo’s. Deze stap is onderdeel van de nieuwe strategie van de bank om de Markets-divisie verder in te krimpen. De bank houdt op met het aanbieden van aandelenderivaten en gestructureerde producten op de markt voor particulieren en zal zich meer gaan richten op de kernactiviteiten zoals vastrentende producten en kernmarkten (VK, VS en Ierland). Dit maakte de bank afgelopen donderdag aan de Dow Jones nieuwsdienst bekend.

Turbo’s

Onder de producten die geschrapt worden vallen ook de onder particuliere beleggers populaire turbo’s. De turbo is een hefboomproduct waarmee de particuliere belegger kan speculeren in een uitgebreide range aan aandelen, indices, grondstoffen en valuta. RBS is marktleider op dit gebied in Nederland. De andere aanbieder van turbo’s is ABN AMRO.
Het bericht dat RBS stopt met de turbo heeft  voor nogal wat beroering gezorgd in beleggingsland en mogelijk ook voor onrust onder turbo beleggers. CFD broker IG maakt hier dankbaar gebruik van door dit nieuws te gebruiken in haar reclamecampagne. Het CFD (Contract For Diffrence) is de belangrijkste concurrent van de turbo.
RBS heeft met zijn gestructureerde producten, waarvan de turbo de belangrijkste is, een marktaandeel in Nederland van 47%. De bank heeft belooft alle lopende verplichtingen naar klanten te zullen honoreren.
RBS zal zijn turbo activiteiten in de etalage zetten en er wordt dan ook al druk gespeculeerd over wie de koper zou kunnen zijn. Er worden een aantal namen genoemd waaronder BNP Paribas, ABN AMRO en Binckbank. BNP Paribas heeft al eerder laten blijken de activiteiten in Nederland te willen uitbreiden. ABN AMRO zou geïnteresseerd kunnen zijn aangezien ze al turbo’s aanbieden en ze dan in één klap marktleider zouden zijn.
Een derde goede mogelijkheid is Binckbank. Deze bank verdient momenteel miljoenen per jaar aan de turbohandel en zou best wel eens geïnteresseerd kunnen zijn om dit onderdeel naar zich toe te trekken. Dit mede gezien het feit dat oud RBS topman Jean-Paul van Oudheusden onlangs naar Binckbank is overgestapt. Hij was hoofd Benelux bij RBS Markets en in die hoedanigheid nauw betrokken bij de exploitatie en ontwikkeling van de turbo.

Ontslaggolf

Tegelijkertijd met het bericht over het stoppen met de turbo’s werd bekendgemaakt dat RBS topman Stephen Hester vertrekt bij de bank. Ook maakte RBS bekend dat er wereldwijd nog eens 2.000 banen verdwijnen. De conclusie kan worden getrokken dat de overname die RBS deed in 2007, van de zakelijke activiteiten van ABN AMRO, niet goed is uitgepakt. Na deze meest recent aangekondigde reorganisatie is daar nagenoeg niets meer van over.

Deel

Zoeken

AEXgraadmeter Tweets

FBN Poll - uw opinie

Oud minister van Financiën en huidig ABN Amro voorzitter Gerrit Zalm pleit voor het direct aflossen van de hypotheek door alle huizenbezitters, niet alleen starters. Wat vindt u?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...