FinancieelBeursNieuws.nl is de website waar u al het financiele nieuws en beursnieuws kunt vinden.

Naast AEX koersinformatie leest u hier het laatste financiele nieuws van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Verschillende beursanalisten en beleggingsadviseurs brengen u dagelijks hun opinie en geven de laatste beurstips.

Bekijk ook hier onze privacy voorwaarden.

DSM

Koninklijke DSM N.V. is een Nederlands chemiebedrijf, dat internationaal actief is. Het bedrijf is voortgekomen uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen, en de naam was dan ook oorspronkelijk een afkorting voor De Staatsmijnen. DSM heeft enkele honderden vestigingen over de gehele wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Heerlen en sinds 1 mei 2007 is Feike Sijbesma voorzitter van de Raad van Bestuur.

Ontstaansgeschiedenis

DSM is in 1902 opgericht als staatsbedrijf voor de exploitatie van ondergrondse steenkoolreserves in Limburg. Later zijn daar de productie van ammoniak en kunstmest bijgekomen op basis van bijproducten die vrij kwamen bij het vergassen van steenkool. In 1960 behaalden de Nederlandse steenkoolmijnen een recordproductie van 23 miljoen ton. De kostprijs lag echter hoger dan die van geïmporteerde steenkool. Bovendien werd er een grote gasvondst gedaan in het Groningse Slochteren. Dit leidde tot een regeringsbesluit om de steenkolenmijnen te sluiten. In 1965 werd hiermee gestart en in 1973 werd de laatste mijn gesloten. In dat jaar werd ook besloten om de afkorting DSM voortaan als naam te dragen.
Na sluiting van de mijnen in Limburg werd om de daaruit voortvloeiende werkloosheid tegen te gaan nieuwe industrie ontwikkeld in Limburg. Een van de zwaartepunten in die ontwikkelingen was de petrochemische industrie, die werd opgezet onder de vlag van het oude mijnbouwbedrijf DSM. De naam bleef daarbij behouden. Voor DSM trad hiermee een nieuwe fase in. Al sinds de jaren 30 had DSM chemische kennis vergaard en DSM breidde de chemische activiteiten sterk uit. Eerst lag de nadruk sterk opbulkchemicaliën, maar de productie verschoof meer naar eindproducten als bijvoorbeeld plastics en industriële en fijne chemicaliën. Deze verschuiving resulteerde uiteindelijk in de verkoop van de petrochemische activiteiten in 2002, aan het Saoedische bedrijf SABIC.

Verzelfstandiging en de beurs

De Nederlandse Staat was tot 1989 de enige aandeelhouder. DSM ging in dat jaar naar de beurs en de Staat verkocht in twee transacties in totaal 69% van de aandelen. In februari 1996 bracht de overheid nogmaals 20% naar de markt en ten slotte werd in maart 1996 het laatste aandelenbelang verkocht.
In 2007 heeft DSM helemaal afscheid genomen van de bulkchemie. De onderneming legt zich nu toe op producten die toepassingen vinden in, onder andere, de voedingsmiddelenindustrie, de gezondheidssector, automobielindustrie, verf en bouw.

In de 21e eeuw is de focus meer komen te liggen op de opkomende markten, waaronder China en India.
In januari 2012 maakte DSM bekend samen met het Amerikaanse bedrijf POET te investeren in een fabriek voor de productie vanbio-ethanol uit maiskolven, bladeren en stengels die op de akkers achterblijven na de oogst. DSM levert zo’n 30 enzymen en een unieke gistsoort om de plantenresten in ethanol om te zetten. De fabriek zal worden gebouwd in in de Amerikaanse staat South Dakota en de eerste productie wordt in het tweede halfjaar van 2013 verwacht. De productiecapaciteit wordt zo’n 75 miljoen liter op jaarbasis. Het betreft een totale investering van 250 miljoen dollar; gelijk verdeeld over de twee joint venture partners. Partner POET is een van de grootste producenten van ethanol en met 27 fabrieken realiseert de onderneming een omzet van ruim 5 miljard dollar.

DSM bedrijfsgegevens

Bedrijfsnaam: DSM
Sector: BASMAT
Adres: Het Overloon 1
Postcode: 6411 TE
Stad: Heerlen

Telefoon: 045-578264
Fax: 045-5712595
Website: www.dsm.nl
E-mail adres: investor.relations@dsm.com

Raad van Bestuur

 • F. Sijbesma – Functie: CEO
 • R.D. Schwalb – Functie: CFO
 • S. Doboczky – Functie: Lid
 • N. Gerardu – Functie: Lid
 • S.B. Tanda – Functie: Lid
 • Zoeken

  AEXgraadmeter Tweets

  FBN Poll - uw opinie

  Oud minister van Financiën en huidig ABN Amro voorzitter Gerrit Zalm pleit voor het direct aflossen van de hypotheek door alle huizenbezitters, niet alleen starters. Wat vindt u?

  Bekijk de resultaten

  Loading ... Loading ...