FinancieelBeursNieuws.nl is de website waar u al het financiele nieuws en beursnieuws kunt vinden.

Naast AEX koersinformatie leest u hier het laatste financiele nieuws van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Verschillende beursanalisten en beleggingsadviseurs brengen u dagelijks hun opinie en geven de laatste beurstips.

Bekijk ook hier onze privacy voorwaarden.

Randstad

Ontstaansgeschiedenis Randstad

Randstad is een Nederlandse uitzendbureau die in 1960 is opgericht door Frits Goldschmeding en Ger Daleboudt. Tijdens hun afstuderen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam werken ze aan een scriptie over het aannemen van tijdelijk personeel, wat in die tijd nog een onbekend fenomeen was. Omdat de studenten inzagen dat hier een gat in de markt lag begonnen zij hun ‘Uitzendbureau Amstelveen’ op hun studentenkamer in Amsterdam. De eerste lichting uitzendkrachten waren voornamelijk getrouwde vrouwen. De economie in de jaren zestig van de vorige eeuw hielpen de twee jonge ondernemers en het duurde niet lang voordat met name hoger opgeleide tijdelijke arbeidskrachten werk vonden in de verzekeringsbranche, het bankwezen en de gezondheidszorg.

Overnames in Nederland

Eind 1982 krijgt de grote binnenlandse concurrent Tempo-team het te moeilijk na een lange periode van recessie. Men moest op zoek naar een overnamepartner en dit werd uiteindelijk Randstad. Tempo-team wordt uiteindelijk voor 125.000,- euro verkocht. Daaraan gekoppeld zat een enorme schuld die Randstad uiteindelijk heeft betaald aan schuldeisers. David van Gelder kreeg van Randstad de opdracht om van Tempo-team een tweede Randstad te maken. In de jaren daarop volgde er vanaf het jaar 2000 een sterk internationalisatie van Randstad. Dit kwam mede omdat de klanten van Randstad zich op meerdere plekken ter wereld bevond en de goede verstandhoudingen die Randstad had opgebouwd zorgde ervoor dat op praktisch elk continent tijdelijk personeel kon worden gevonden voor de klanten van de van origine Nederlandse uitzendbureau.

Een na grootste dienstverlener ter wereld

In december 2007 werd bekend dat Randstad een bod had uitgebracht van ruim 3,5 miljard euro op Vedior. Deze Nederlandse uitzendbureau met activiteiten in ruim 40 landen werd geintregeerd in zowel Randstad als Tempo-team. Ten tijde van het nieuws schoot het aandeel Vedio omhoog op de Amsterdamse AEX. Het aandeel werd gedwongen stilgelegd. Na de overname verdween Vedior van de beurs. Door de overname van Vedior werd Randstad de op  één  na grootste Human Resource dienstverlener ter wereld. Adecco uit Zwitserland blijft vooralsnog de grootste.

Gestage groei, beursgang en internationalisatie

Randstad groeit in de jaren tachtig van de 20ste eeuw gestaag door. Op 5 juni 1990 vindt er de beursgang van de Nederlandse uitzendgigant plaats op de Amsterdamse beurs AEX. Aan de beursgang zitten een aantal voordelen. Zo is er de naamsbekendheid van het bedrijf op wereldwijd niveau. Werknemers van Randstad kunnen de mogelijkheid krijgen om een optieregeling te ontvangen en op die manier in het succes van de onderneming te kunnen delen. Als laatste biedt het Randstad de mogelijkheid om nieuw kapitaal op te halen. Na een korte dip in 1990 -het aandeel blijkt te hoog genoteerd- laat het in 1991 zien dat het een stabiele factor is op de AEX en blijft de jaren daarna gestaag groeien.

Sponsoring sportevenementen

Randstad sponsort ook veel sportevenementen. Zo wordt er Randstad personeel gelevert aan het Holland Heineken House voor de Olympische Spelen 2012 in London, maar sponsort ook de Nederlandse sporters. Daarnaast sponsort het sinds een aantal jaren de Britse Formule 1 team Williams F1.

Randstad activiteiten en omzet- en winstgeschiedenis

Randstad bedrijfsactiviteiten

De vier pijlers van de Nederlandse uitzendburau Randstad behelzen :

 • Het uitzenden en detacheren van tijdelijke werkkrachten in praktisch alle branches.
 • Professionals / search & selection.
 • Inhouse services
 • HR solutions.

Randstad is praktisch op elk continent in de wereld actief met het werven en selecteren van tijdelijk personeel voor de internationale klanten van de Nederlandse onderneming. Met uitzondering van Rusland.

Omzet- en winstgeschiedenis

Jaar Omzet Winst/Verlies

2011 16,2 miljard euro +179 miljoen euro
2010 14,2 miljard euro +289 miljoen euro
2009 12,4 miljard euro + 68 miljoen euro
2008 14,0 miljard euro + 18 miljoen euro
2007 9,2 miljard euro +385 miljoen euro

Randstad bedrijfsgegevens

Bedrijfsgegevens :

Bedrijfsnaam: Randstad
Sector: IND
Adres: Diemermere 25
Postcode: 1112 TC
Stad: Diemen

Telefoon: 020-5695940
Fax: 020-6901101
Website : www.randstad.com
E-mail adres: investor_relations@randstadholding.com

Raad van Bestuur

 • B. Noteboom – Functie : CEO
 • R.J. van de Kraats – Fucntie : CFO
 • L. Lindelauf – Functie : Lid
 • L. Galipeau – Functie : Lid
 • J. van den Broek – Functie : Lid
 • B. Wilkinson – Functie : Lid

Raad van Commissarissen

 • F. Fröhlich – Fuctie : Voorzitter
 • L. van Wijk – Functie : Vice-voorzitter
 • H. Giscard d’Estaing – Functie : Lid
 • B. Hodson – Functie : Lid
 • G. Kampouri Monnas  – Functie : Lid
 • J. Winter – Functie : Lid
 • W. Dekker – Functie : Lid

Zoeken

AEXgraadmeter Tweets

FBN Poll - uw opinie

Oud minister van Financiën en huidig ABN Amro voorzitter Gerrit Zalm pleit voor het direct aflossen van de hypotheek door alle huizenbezitters, niet alleen starters. Wat vindt u?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...