FinancieelBeursNieuws.nl is de website waar u al het financiele nieuws en beursnieuws kunt vinden.

Naast AEX koersinformatie leest u hier het laatste financiele nieuws van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten. Verschillende beursanalisten en beleggingsadviseurs brengen u dagelijks hun opinie en geven de laatste beurstips.

Bekijk ook hier onze privacy voorwaarden.

Shell

Royal Dutch Shell is een Brits-Nederlandse olieconcern die wereldwijd activiteiten ontplooit op het gebied van olie- en gaswinning, het verwerken van olie tot eindproducten en het mede via een eigen netwerk van pompstations verkoopt. Shell behoort samen met het Britse BP, het Franse Total en de Amerikaanse oliemaatschappijen Chevron en ExxonMobil tot de vijf grootste energiemaatschappijen ter wereld.

Onstaansgeschiedenis Koninklijke Olie

N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) is in 1890 opgericht door Jean Baptiste August Kessler, Henri Deterding en Jhr Hugo Loudon. Met behulp van de Nederlandse overheid gingen de drie entrepeneurs op zoek naar olie in Nederlands-Indië, op het eiland Sumatra. Er werd toen olie gevonden en nadat het in 1899 stuitte op een grote oliebron nabij Perlak groeide de oliemaatschappij gestaag. Henri Deterding werd in 1900 bestuursvoorzitter en zette hij de koers uit van de jonge onderneming die de daarop volgende 36 jaar bepaald zou worden.

Onstaansgeschiedenis Shell

Halverwege de 19e eeuw richtten de Britse broers Samual een handel in zeeschelpen op in de hoofdstad London. Een kleine 50 jaar later zag men in dat de vraag naar olie sterk zou toenemen en dook men in de oliehandel. Omdat het aandeel olie binnen de onderneming flink groeide werd er een nieuwe naam gezocht voor de onderneming. De schelpen- en olieconcern kreeg de naam Shell Transport and Trading Company Ltd mee. Niets logischer was het dan een schelp als logo te gebruiken. Was het in 1900 eerst een mosselschelp, 4 jaar later zou het de wereldberoemde Jakobsschelp worden die ook vandaag de dag nog altijd gebruikt wordt.

Fusering

Al in 1907 gingen de Nederlandse en de Britse concurrenten met elkaar samenwerken. Een echte fusie kwam er nooit, Koninklijke Olie nam een belang van 60 procent in de Koninklijke Shell Groep en het Britse Shell nam de overige 40 procent. Aandelen van de nieuwe onderneming werden separaat verhandeld op de beurzen in London en Amsterdam. Tot op heden zijn er twee hoofdkantoren waarbij het Britse hoofdkantoor van Shell gevestigd is in London en de Nederlandse vestiging zich in Den Haag bevindt.

Shell op de beurs

Als men Shell meet aan de hand van de beurswaarde dan is het een van de grootste ondernemingen ter wereld. De Nederlands-Britse onderneming is qua omvang zo groot dat het niet te vergelijken is met andere aandelen op de AEX. Onder beleggers heeft het aandeel een speciale naam, de Olies. Beleggers waarderen het aandeel Shell omdat de onderneming nog nooit dividenduitkeringen heeft overgeslagen of verlaagd. Daarentegen groeide het altijd mee met de inflatie van Nederland. Vermoedt wordt dat het Nederlandse koninklijk huis eveneens aandelen bezit van Shell.

activiteiten en omzet- en winstgeschiedenis

Shell bedrijfsactiviteiten

De Brits-Nederlandse olie- en gasmaatschappij is over de gehele breedte actief in de energiebranche. Het exploiteert praktisch alle energiebronnen, het heeft raffinages en verkoopt de eindproducten als benzine en diesel via haar wereldwijde netwerk van pompstations. Shell heeft in totaal vijf divisies.

 • Exploratie en productie
 • Raffinage en inkoop
 • Gas en elektriciteit
 • Chemie
 • Corporate en overig
 • Daarnaast is Royal Dutch Shell voor 50 procent mede-eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gezamenlijk met het Amerikaanse ExxonMobil. Tot slot bezit Shell 25 procent van de aandelen van Gas Terra.

  Omzet- en winstgeschiedenis

  Omzet- en winstgeschiedenis

  Jaar Omzet Winst/Verlies
  2011 363.38 miljard euro +23.90 miljard euro
  2010 277.15 miljard euro +15.16 miljard euro
  2009 200.02 miljard euro +09.00 miljard euro
  2008 313.34 miljard euro +17.96 miljard euro
  2007 243.71 miljard euro +21.46 miljard euro

  Shell bedrijfsgegevens

  Bedrijfsgegevens

  Bedrijfsnaam: RD Shell A N.V.
  Sector: ENG
  Adres: Carel van Bylandtlaan 30
  Postcode: 2596 HR
  Stad: Den Haag

  Telefoon: 070-3774540
  Fax: 070-773115
  Website: www.shell.com
  E-mail adres: ir-hague@shell.com

  Raad van Bestuur

 • P. Voser – Functie: CEO
 • S. Henry – Functie: CFO
 • M. Bichsel – Functie: Lid
 • M. Brinded – Functie: Lid
 • B. Hess – Functie: Lid
 • H. Mitchell – Functie: Lid
 • M.E. Odum – Functie: Lid
 • M. Williams – Functie: Lid
 • Zoeken

  AEXgraadmeter Tweets

  FBN Poll - uw opinie

  Oud minister van Financiën en huidig ABN Amro voorzitter Gerrit Zalm pleit voor het direct aflossen van de hypotheek door alle huizenbezitters, niet alleen starters. Wat vindt u?

  Bekijk de resultaten

  Loading ... Loading ...