Belastingwijzigingen in 2024 en hun impact
In december 2023 heeft de Eerste Kamer het belastingplan van 2024 goedgekeurd, dat vanaf 1 januari 2024 in is gegaan. In dit belastingplan staan wijzigingen die betrekking hebben op diverse aspecten van het belastingstelsel en die invloed hebben op zowel particulieren als ondernemers. Aangezien er flink wat veranderingen zijn doorgevoerd, en het soms moeilijk kan zijn om het overzicht te bewaren, hebben we in deze blog de belangrijkste verandering op een rijtje gezet.
1. Inkomen
Het kabinet heeft maatregelen genomen om de koopkracht te ondersteunen. Hierdoor zullen werkenden, gepensioneerden en zzp’ers netto meer overhouden. Een belangrijk aspect hiervan is de aanpassing van belastingschijven, waardoor verschillende inkomensgroepen verschillende tarieven zullen ervaren. Daarnaast zijn de arbeidskorting en algemene heffingskorting aangepast, wat directe invloed heeft op het bedrag dat mensen overhouden.
2. Vermogen en wonen
Voor mensen met vermogen en vastgoed zijn door de nieuwe wijzigingen de belastingtarieven, aftrekposten en vrijstellingen veranderd. Deze wijzigingen kunnen invloed hebben op de belastingen op beleggingen, spaargeld en onroerend goed. Zo kan de verhoogde belasting op vermogen bijvoorbeeld invloed hebben op de hoogte van de belasting die betaald moet worden over spaargeld en beleggingen.
3. Ondernemen
Door de wijzigingen zullen ondernemers veranderingen in belastingtarieven en aftrekposten ervaren. Dit kan gevolgen hebben voor de winst die belast wordt en de belasting die over dat inkomen betaald moet worden. Vooral zelfstandige ondernemers moeten goed letten op eventuele wijzigingen in mkb-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek. Mocht je zeker willen weten dat je alle veranderingen goed hebt doorgevoerd, vraag dan naar onafhankelijk belastingadvies door ervaren fiscalisten, bijvoorbeeld door de adviseurs van Forward Fiscalisten. Op deze manier weet je niet alleen zeker dat je aan alle regels voldoet, maar ook dat je geen mogelijke belastingvoordelen misloopt.
4. Brandstofaccijns
Om, zoals eerder genoemd, de koopkracht te ondersteunen, is er besloten de tarieven van brandstofaccijns niet te verhogen. Dit heeft directe gevolgen voor autobezitters. Het handhaven van brandstofprijzen op het huidige niveau betekent dat automobilisten stabiele kosten zullen ervaren voor benzine, diesel en LPG.
5. Gezondheid
Om een gezonde levensstijl te stimuleren, zijn accijnsverhogingen op tabak en alcohol doorgevoerd. Op deze manier zullen rokers en drinkers geconfronteerd worden met hogere accijnzen, wat ertoe kan leiden dat ze hun consumptiegedrag heroverwegen. Ook de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken stijgt aanzienlijk.
In deze blog hebben we een aantal belangrijke belastingwijzigingen van 2024 op een rijtje gezet. Deze wijzigingen kunnen mogelijk gevolgen hebben voor individuen en bedrijven in verschillende aspecten van hun financiële leven. Het is aan te raden om specifieke informatie in te winnen en professioneel belastingadvies te overwegen om de impact op je specifieke situatie beter te begrijpen.