Menu

Het belang van een kredietwaardigheidscheck

Veel ondernemers lopen elk jaar weer veel geld mis doordat facturen niet betaald worden, ondanks een goede onderlinge verhouding betalen bedrijven hun kosten niet. Dit kan zorgen voor hoge kosten en daardoor al snel leiden tot grotere problemen, geregeld zorgt dit zelfs voor faillisementen. Tevens neemt het constant nagaan van bedrijven die hun facturen niet betalen ook veel tijd in beslag, het liefst wil je dit dus voorkomen. Het controleren van de kredietwaardigheid van een onderneming kan dit probleem al snel verhelpen. Dit is dan ook de voornaamste reden om een kredietwaardigheidscheck uit te laten voeren en scheelt verder veel problemen en is snel uitvoerbaar. 

Wat is het voordeel 

Een kredietwaardigheidscheck geeft inzicht in de financiële situatie waarin een bedrijf zich bevindt, dit op basis van verschillende bronnen. Veel ondernemingen zijn zich namelijk niet bewust van de risico’s die onbetaalde facturen met zich mee brengen. Als een factuur namelijk niet betaald wordt krijg jij geen inkomsten binnen en heb je dus geen omzet, als dit om grote bedragen gaat kun je al snel je kosten niet meer betalen. Veel bedrijven zijn in  het verleden op deze manier in de problemen gekomen. Vaak zorgen achterstallige betalingen hierdoor voor een domino-effect. Terwijl met een kredietwaardigheidscheck deze problemen als ver van te voren voorspeld kunnen worden. Door een simpele check wordt vaak al gauw zichtbaar hoe een bedrijf er daadwerkelijk voor staat. 

Wat brengt een kredietwaardigheidscheck in kaart

Een kredietwaardigheidscheck checkt dus hoe een onderneming waarmee je zaken doet ervoor staat, zo weet je of zij aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Zo hoef je bijvoorbeeld ook geen kredietverzekering aan te schaffen. Een rapport bestaat meestal uit de volgende onderdelen: een kredietscore, deze score illustreert een soort cijfer van de financiële situatie waarin de onderneming zich bevindt. Een kredietlimiet toont tevens een bedrag tot hoe lang het verantwoord is om te leveren. Verder laat een rapport de jaarcijfers zien, het betaalgedrag van de onderneming, de bedrijfsstructuur, zijn er bijvoorbeeld moederbedrijf mee gemoeid, berichten die in de media zijn verschenen omtrent het bedrijf. Het benchmark van de onderneming, hoe presteren zij ten opzichte van vergelijkbare ondernemingen en als laatste eventuele fraudemeldingen. De onderdelen geven je een goed inzicht in de situatie van de onderneming. 

Wanneer is een kredietwaardigheidscheck uit te voeren? 

Een kredietwaardigheidscheck kun je op eigenlijk alle momenten laten uitvoeren wanneer jij dit relevant acht. Dit kan zijn bij nieuwe klanten, dit valt aan te raden op het moment dat je niet 100% zeker bent over de situatie van de onderneming. Maar ook bij bestaande klanten waar je twijfels om hebt is het verstandig een check te laten uitvoeren, zo kun je de relatie er ook op tijd op aanspreken mocht dit nodig zijn. Als laatste is het verstandig bij belangrijke leveranciers altijd een check te laten uitvoeren, helemaal wanneer het om grote bedragen gaat. Zo weet je zeker dat je geen problemen kunt tegenkomen in de toekomst. 

Wat te doen met een kredietwaardigheidscheck

Op het moment dat je dan een kredietwaardigheidscheck hebt ontvangen is het natuurlijk de vraag wat je ermee gaat doen. Mochten er teveel risico’s aan zitten dan is het raadzaam niet over te gaan op de levering van diensten of goederen. Maar je hoeft ook zeker niet altijd direct een punt achter de samenwerking te zetten, soms zijn er logische redenen aan te wijzen voor een probleem en kan een goed gesprek al veel ophelderen. Ga dus altijd eerst in gesprek met de relatie en bepaal dan samen met je collega’s wat de beste stap is om te ondernemen, zo maak je altijd de juiste keus.