Menu

Als horeca ondernemer is de boekhouding een lastige nevenactiviteit

Als horecaondernemer ben je vaak druk met gasten en is dynamiek een groot onderdeel van je bestaan. De waan van de dag heerst en de gasten komen natuurlijk altijd op nummer een. Aan het runnen van een zaak in de Horeca zitten echter ook een aantal administratieve zaken. Zo ben je net als elk ander bedrijf verplicht om de boekhouding te doen en in de meeste horecazaken vinden er dan ook nogal wat transacties plaats op dagelijkse basis. Uiteraard met alle rekeningen die op verschillende manieren door de gasten betaald worden, maar ook bijvoorbeeld de betalingen naar de leveranciers vormen hier onderdeel van. Er zijn verschillende manieren waarop je als ondernemer in de horeca de boekhouding kan regelen.

Leestip: Slimmer boekhouden in de horeca, 4 essentiële tips

Altijd live het bedrijfsresultaat inzichtelijk met  een online systeem

De meeste horecaondernemers zijn gebaat bij een zo efficiënt mogelijke boekhouding waarbij er zo min mogelijk werk gedaan hoeft te worden om de boekhouding op orde te houden, omdat de tijd om met de administratie bezig te zijn simpelweg zeer schaars is. Er zijn dan ook nogal wat ondernemers die een externe partij in de hand nemen om te helpen bij de boekhouding. Deze uitbesteding van taken is echter niet voor iedereen weggelegd, omdat deze nogal wat kosten met zich meebrengt. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren waarop je de boekhouding zelf kan doen zonder dat je hier te veel tijd aan kwijt bent. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een online-boekhoudprogramma, waarbij alle gegevens in een cloud worden opgeslagen, waarin alle data live beschikbaar is, zodat je op elke moment van het jaar kan zien hoe het bedrijfsresultaat is en je ook de belastingaangifte een stuk eenvoudiger kan doen.

Uitgelicht: Boekhoudprogramma’s voor Windows: venster op financieel succes

Een directe koppeling met een kassasysteem maakt de boekhouding nog makkelijker

Er zijn nogal wat verschillende soorten boekhoudprogramma’s waaruit je kan kiezen. Afhankelijk van de grootte van jouw horecazaak kun je kiezen wat het beste bij je past. In de meeste gevallen is het zo dat wanneer je meer betaalt je vaak ook een aanspraak kan doen op meerdere functies binnen een programma. Zo is het bijvoorbeeld het makkelijkst om een directe koppeling met je kassasysteem te hebben. Wanneer je hiervoor kiest heb je een waterdicht systeem dat niet alleen gebruikt kan worden voor de boekhouding, maar ook nog eens kan helpen bij het doen van bestellingen en het voorspellen van specifieke piekdruktes in bepaalde periodes op basis van gastgegevens en bestellingen uit het verleden. Door gebruik te maken van een systeem met een dergelijke koppeling bespaar je aanzienlijk in uren op de administratie en boekhouding.