Menu

Het beste incassobureau kiezen als ondernemer

Een incassobureau inschakelen is een grote stap voor ondernemers. Als je besluit tot incasso over te gaan, wil je natuurlijk wel in zee gaan met het beste incassobureau. Hoe kies je een partij die bij jou past? Bij de keuze voor een goed bureau komen veel vragen kijken, omdat incassobureaus op veel vlakken van elkaar verschillen. Wat is bijvoorbeeld de betaalmethode, de manier van communiceren, de ervaring? Het is belangrijk om te weten welke aanpak bij jou past. Daarnaast zijn er objectieve manieren om te meten hoe goed een incassobureau scoort. Hieronder staan een aantal tips op een rijtje, zodat je niet met foute of dubieuze incassobureaus in zee gaat.

Let op de keurmerken

Een goede eerste stap om het beste incassobureau te vinden is te kijken naar de keurmerken. Incassomedewerker is geen beschermd beroep in Nederland. Letterlijk iedereen met een KvK-inschrijving kan een incassobureau oprichten. Vaak zijn dit mensen met goede bedoelingen, maar niet altijd. Hoe dan ook is het verstandig om een gerenommeerde partij met jaren ervaring uit te kiezen. Kijk allereerst of het bureau is aangesloten bij de NVI, oftewel de Nationale Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen. Als je het beste incassobureau zoekt, is selecteren op een lidmaatschap van de NVI een goede eerste stap. Ook kan je zoeken naar positieve recensies op internet. Vaar daarbij niet blind op de reacties op de website van het bureau zelf, maar kijk ook naar berichten op objectieve websites zoals Trustpilot. Let hierbij ook op het aantal jaren dat het bureau al bestaat.

Wat is de werkwijze van het beste incassobureau?

Het is verstandig om het bureau kritisch te ondervragen over hun werkwijze. Een incassobureau dat een aantal boze brieven stuurt, voldoet misschien wel aan de taakomschrijving, maar laat ook kansen liggen. Vaak is complete betaling in één keer niet mogelijk voor debiteuren die al zo lang in gebreke blijven. Als het eerste ‘schrikeffect’ van een incassobrief niet werkt, is de kans groot dat de middelen om volledig te betalen er simpelweg niet zijn. Dan kom je niet ver met een grote stapel brieven, die waarschijnlijk op den duur niet meer geopend worden. Kies voor het beste incassobureau met een goed doordachte werkwijze, met oog voor persoonlijk contact. Vaak is het veel effectiever als de incassomedewerker persoonlijk contact zoekt met de debiteur. Samen kan dan een betaalregeling vastgesteld worden. Zo krijg je jouw geld niet in één keer, maar wel in delen weer terug. En dat is beter dan niets!

Denk vooruit!

Als de vordering niet direct door het beste incassobureau kan worden geïncasseerd, wat dan? Vorderingen tot 25.000 euro komen dan vaak bij de kantonrechter terecht, waar geen advocaat nodig is. Idealiter heeft het incassobureau ervaring met deze procedure. Bij mislukte vorderingen boven dit bedrag komen advocaten en gerechtsdeurwaarders kijken. Sommige bureaus kunnen vanaf dit punt niets meer voor hun klanten betekenen en dat is zonde. Zoek dus een partij die je ook gerechtelijk bij kan staan, of het nu bij de kantonrechter is of via een advocaat met wie zij samenwerken. Kijk daarom eens op Incassonet.nl!