Menu

Hoe creëer je een ergonomische werkplek?

Een ergonomische werkplek is erg belangrijk. Zowel bij het thuiswerken als op het kantoor. Het verbetert de productiviteit, gezondheid en voorkomt dat medewerkers met lichamelijke klachten thuis komen te zitten. Bedrijven zitten jaarlijks met kosten die in de miljoenen oplopen door werknemers die niet kunnen werken door klachten die veroorzaakt zijn door een slechte werkplek.  

Ons advies? Voorkomen is beter dan genezen. Vooral omdat u ook het werkgenot en de productiviteit stimuleert. Daarnaast hoeft een ergonomische werkplek helemaal niet duur te zijn, kijk bijvoorbeeld eens naar tweedehands kantoormeubelen. We hebben een aantal tips uitgeschreven om u op weg te helpen naar een ergonomische werkplek.

1. Uw beeldscherm op de juiste hoogte afstellen

Door uw beeldscherm juist af te stellen voorkomt u pijnlijke nek- en oogklachten. Zorg ervoor dat u uw nek niet omlaag of opzij hoeft te bewegen om het beeldscherm goed te kunnen zien. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u uw ogen niet hoeft dicht te knijpen om het scherm goed te zien. 

Het beste is om het beeldscherm op ooghoogte te zetten en op zo’n 80 centimeter afstand.

2. Uw muis en toetsenbord juist positioneren 

De positionering van uw muis en toetsenbord wordt vaak ten onrechte te weinig aandacht aan besteed. Het is juist erg belangrijk voor een goede houding. Zorg ervoor dat de muis niet te ver op het bureau ligt. Het toetsenbord moet op een afstand liggen waarbij u de elleboog en pols in dezelfde lijn heeft tijdens het gebruik. Hiermee voorkomt u dat u steeds moet reiken naar uw muis en toetsenbord of dat u uw polsen onnodig langdurig buigt.

3. Uw bureaustoel goed afstellen

Omdat u op het kantoor veel zit is het erg belangrijk om een goede bureaustoel aan te schaffen. Een goede bureaustoel is op verschillende manieren verstelbaar. Zowel de zithoogte, armleuningen als de rugsteun moeten verstelbaar zijn. Ieder persoon is natuurlijk anders. 
De vergaderstoelen worden vaak vergeten maar zijn ook erg belangrijk. Meetings kunnen erg lang duren en men is onbewust minder bezig met hun houding. Hierom is het aan te raden om goede vergaderstoelen aan te schaffen. Kunt u met alleen deze tips niet een fijne werkplek creëren? Dan zijn er nog talloze accessoires om het comfort van uw werkplek te bevorderen.