Menu

Hoe kan je narrowcasting inzetten op een video wall?

In dit artikel wordt achtereenvolgens ingegaan op video walls, narrowcasting (gericht tonen) en afsluitend hoe je die techniek kunt gebruiken voor videowall.

Wat is een video wall

Een videowall is een groep van beeldschermen, die een samenhangend beeld tonen. Als men maar een beeldscherm heeft, dan wordt het hele beeld daarop getoond. Maar voor een videowall wordt het beeld als het ware opgeknipt en verdeeld over meerdere schermen. Het is een alternatief voor een heel groot beeldscherm. Een groot beeldscherm is echter duur, moeilijk te hanteren en kan nooit op een andere manier worden gebruikt. De beeldschermen van een video wall zijn kleiner en daarom beter hanteerbaar, en je hoeft ze niet per se tot een rechthoek te groeperen. Een videowall controller verdeelt de beelden over de beeldschermen. Video wall controllers kunnen uit louter hardware bestaan of door software aangestuurde pc- en videokaartcontrollers zijn. Als je andere vormen dan rechthoeken wilt voor de video wall en of een mix van diverse schermgroottes, dan is een controller nodig die dat mogelijk maakt.

Gericht tonen

Bij gericht tonen wordt een (reclame)boodschap op een specifiek beeldscherm getoond. De keuze van het beeldscherm hangt af van diens locatie en wat je wilt bereiken. Als je een beeldscherm buiten op straat hebt en de bedoeling is dat mensen je bedrijf binnenkomen, dan zal je boodschap algemeen blijven. Je wilt mensen nieuwsgierig maken. Eenmaal binnen dan kan de boodschap gerichter en/of meer informatief worden. In een groot warenhuis geeft een beeldscherm bijvoorbeeld aan wat je in een bepaald deel van de winkel kunt aantreffen, zoals het soort product of het merk. In een eetgelegenheid wil je de klanten informeren over wat ze kunnen bestellen en wat de prijzen zijn. Als je een voorkeur hebt voor wat mensen kiezen, dan kun je dat met de boodschappen proberen te sturen: een product met korting of het menu van de dag. Je maakt de boodschappen klaar op een PC met speciale software voor gericht tonen en kunnen dus relatief gemakkelijk worden gewijzigd. Flexibiliteit en gerichtheid zijn belangrijke kenmerken.

Gericht tonen op een video wall

Gericht tonen op een video wall betekent dat je de boodschap over meerdere beeldschermen kunnen spreiden. Die wordt dan beter zichtbaar en indringender. Waarvoor je anders een groter scherm nodig zou hebben, gebruik je nu meerdere beeldschermen. Je kunt een aantal schermen onder elkaar plaatsen of juist naast elkaar, afhankelijk van wat je wilt tonen. Het aantal mogelijkheden wordt veel groter. En zoals al gezegd, zijn de kosten van een heel groot scherm hoger dan een combinatie van een aantal kleinere.