Menu

Verantwoord lenen: geld lenen kost geld

Het kan gebeuren dat je dringend geld nodig hebt. Het kan zijn dat je auto plotseling een dure reparatie nodig heeft of je huis stort bijna in elkaar en moet dringend opgeknapt worden.
Niet iedereen heeft genoeg geld om dat te betalen. Dan zou een lening afsluiten uitkomst kunnen bieden. Maar let op bij een lening aanvragen: geld lenen kost geld! In dit artikel gaan we verder in op lening afsluiten.
Zo weet je precies waar je op moet letten bij een lening aanvragen.

Rente

We noemden al eerder de slogan ‘geld lenen kost geld’. Bij het lening afsluiten betaal je dan ook altijd rente.
Je kan kiezen voor een vaste rente. Het voordeel bij deze rente is dat het rentepercentage voor een bepaalde periode vaststaat en dat je niet op de marktrente hoeft te letten. Als de rente plotseling zou stijgen, blijven jouw maandelijkse lasten van je lening gelijk. Een nadeel van vaste rente is dat wanneer de marktrente daalt, jouw rente niet meedaalt. Ook is het rentetarief vaak wat hoger bij een vaste rente, omdat er een stukje zekerheid in deze rente zit ingebouwd.
Dan heb je ook nog de variabele rente (ook wel korte rente). De rente verandert gedurende de looptijd regelmatig en is gekoppeld aan de markt. Het rentetarief is iets lager dan bij de vaste rente, omdat er geen zekerheid van vaste rente inzit. Als de marktrente daalt, profiteer je daar van omdat je rente dan meedaalt. Maar stijgt de rente, dan gaan je maandlasten ook omhoog. Het is overigens wel mogelijk deze rente vast te zetten. Dit moet je wel zelf regelen.
Het is zeker aan te raden om bij het lening aanvragen de diverse aanbieders goed te vergelijken.

Looptijd

De looptijd van een lening is de periode waarin je je lening moet terugbetalen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de looptijd. Meestal geldt: hoe langer de looptijd is, hoe lager je maandlasten zullen zijn. Het nadeel is echter wel dat je langer rentekosten moet betalen, waardoor je uiteindelijk meer kwijt bent voor je lening. Ondanks de iets hogere maandlasten bij een kortere looptijd, is dat toch de beste optie.

Vervroegd aflossen

Mocht je ergens een meevallertje hebben, dan is het verstandig om je lening vervroegd af te lossen, omdat je dan minder rente betaalt. Het zijn er niet veel, maar sommige kredietverstrekkers rekenen dan een boete van 0,5% (looptijd minder dan 1 jaar) tot 1% (looptijd langer dan een jaar).Toch weegt de boete niet op tegen het voordeel van minder rente betalen. Maar let bij de keuze van de kredietverstrekker dus goed op, om boete te voorkomen.

Hopelijk hebben we een eindje op weg geholpen en kun je weloverwogen een keuze maken bij het afsluiten van je lening.