Menu

Wat is een BKR registratie en hoe kom je daar vanaf

Bij een lening krijg je een BKR registratie. Maar wat houdt dat eigenlijk in en wat voor invloed heeft een BKR registratie op jou? Maar hoe kom je ook van zo’n registratie af? Ik ga al deze vragen beantwoorden in deze blog.

Wat is een BKR registratie

Elke lening die je afsluit van boven de 250 euro word geregistreerd bij de BKR. Dit hoeft dus helemaal niet erg te zijn, want het is gewoon een overzicht van al jou leningen. Dit overzicht word door bedrijven gebruikt zodat ze inzicht krijgen in jou betaalgedrag. Stel dat jij nog 4 leningen open hebt staan met een betaalachterstand, is de kans groot dat je het niet voor elkaar krijgt om een lening af te sluiten. 

Elke kredietverstrekker kijkt altijd eerst bij de BKR registraties voordat de lening word afgesloten. Op deze manier krijgen hun minder verlies. 

Dit noemen we ook wel negatieve BKR registratie. (Betaalachterstanden en open leningen) Deze registraties worden 5 jaar na afbetaling verwijderd uit jou lijst. 

BKR registratie Verwijderen

Maar wat moet je doen als die negatieve BKR registratie helemaal niet klopt? Het kan inderdaad zo zijn dat jou negatieve BKR registratie niet klopt, of niet aangepast is. Hiervoor moet je niet naar de BKR zelf gaan. Deze organisatie kan dit helaas niet aanpassen. 

Om het te veranderen moet je gaan naar je kredietverstrekker. Je moet naar de kredietverstrekker een mail sturen met daarbij alle informatie. Denk maar bijvoorbeeld datums en bedragen. Ook is het verstandig om bewijsstukken te sturen. Op deze manier sta je sterker in je recht.

Het kan zo zijn dat de kredietverstrekker het niet wil aanpassen om bepaalde redenen. Dit is erg frustrerend. Gelukkig is er nog een tweede stap die je kan gaan. Dat is namelijk een externe partij inschakelen. Dit kost geld, en moet je ook goed bij nadenken of je dit de moeite waard vind.
Bij het inschakelen van een externe partij (geschillencommissie) ga je samen de bewijsstukken door om te kijken tot hoe ver het mogelijk is om jou negatieve BKR registratie te verwijderen.

Een externe partij is erin gespecialiseerd en heeft daarom meer kans om het voor elkaar te krijgen om de registratie te verwijderen. Deze mensen pakken het bijna op dezelfde manier aan als dat je eerder had gedaan: mailing met bewijs. Toch heeft de geschillencommissie meer macht en kan meer op onderzoek uit. Om deze reden is de kans groter dat het lukt als dat jij het doet alleen.