Menu

Zonder Wft basis geen beroepskwalificatie

Het beroep financieel adviseur is in Nederland beschermd en de Wft basis is dan het initiële diploma dat elke professional met een adviserende rol in de financiële markt moet behalen. Zonder dit diploma krijgen ze hun beroepskwalificatie niet en mogen ze dus hun baan als financieel adviseur niet uitvoeren. De Wft basis moet behaald worden bij bijna alle Wft beroepskwalificaties en fungeert als het uitgangspunt voor de rest van het traject. Ook al kun je alleen met de Wft basis geen beroepskwalificatie behalen, het is wel een heel belangrijk onderdeel van je verplichtingen.

Wat is de Wft basis?

Voordat je ook maar iets kunt doen als financieel adviseur, moet je verplicht je Wft basis diploma halen om verder te kunnen. Dit diploma hoef je niet te herhalen, dus het fungeert echt als basis voor je beroepskwalificatie en als ondergrond voor de rest van je educatie. Alleen met het basisdiploma krijg je nog geen beroepskwalificatie, maar door deze te halen voldoe je aan de diplomaplicht. Dit is een belangrijke plicht van de Wet Financieel Toezicht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de toezichthouder en controleert of je aan deze eis voldoet als je je beroep uitoefent.

De onderhoudsplicht, Permanente Educatie

Samen met je diplomaplicht, moet je ook voldoen aan de onderhoudsplicht. Daarom zijn er een aantal Permanente Educatie (PE) modules waarmee je je Wft basis moet uitbreiden. Deze modules zijn specifiek gericht op de verschillende branches, zoals pensioenadvies, hypotheekadvies en advies in het geval van schade. Je kiest hier de modules uit die op jou van toepassing zijn. Haal je deze certificeringen, dan mag je op dat gebied financieel adviseren. De PE Wet financieel toezicht modules moeten wel periodiek verlengd worden. Doe je dat niet, dan komt je gehele beroepskwalificatie te vervallen en mag je je beroep niet uitvoeren.

Houd jezelf permanent actueel

Een ander belangrijk onderdeel van je Wft basis- en PE diploma is dat je jezelf permanent actueel moet houden. Dit moet je ook kunnen aantonen. Permanent actueel zijn betekent dat je bijscholingen bijwoont, webinars bezoekt, naar congressen gaat, noem maar op, met als doel jezelf te scholen in de laatste ontwikkelingen in jouw branche. Ga jij op zoek naar een instituut om je Wft diploma’s bij te halen, dan is het goed om te kijken of ze jou ook permanent actueel kunnen houden. Sommige instituten bieden namelijk een abonnement aan waarmee je een aantal keren per jaar bijscholing plus een certificaat krijgt. Dat is handig, want dan hoef je daar niet zelf meer achteraan.

Strenge regels voor garantie van kwaliteit

De regels voor financieel adviseurs in Nederland zijn streng en de Wft basis is dan slechts de eerste stap in het gehele scholingstraject. De voordelen voor de consument zijn duidelijk, maar jij profiteert hier ook van. Je kunt je werk beter doen, doordat je de juiste scholing hebt gehad en altijd weet waar je het over hebt. Daarnaast weet je dat de kwaliteit van dienstverlening in jouw branche altijd van een hoog niveau is.